Friday, 30 July 2010

PERASMIAN BLOG!!!


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Sesungguhnya, setiap amalan itu disertai dengan niat…


ِﺇنَّّمَا الاعْمَالُ بِانِّيّاتِ،وَﺇِنَّّمَا لِكُلِّ امْرِىءٍ مَّا نَوَى،فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ ﺇِلَى اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ ﺇِلَى اللهِ وَرَسُولِهِ، فَمَنْ كَانَتْ ِهجْرَتُهُ لِدُنْيِا يُصِيْبُهَا، أَوِ امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ ﺇِلَى مَا هَجَرَ ﺇِلَيْهِ

Sesungguhnya amalan-amalan itu bergantung niat-niatnya. Maka barangsiapa (niat) hijrahnya kepada Allah dan rasul-Nya, maka hijrahnya (benar-benar) kepada Allah dan rasul-Nya.Dan barangsiapa hijrahnya untuk dunia yang dia ingin meraihnya, atau untuk wanita yang dia ingin menikahinya, maka (nilai) hijrahnya (sebatas) kepada apa yang dia berhijrah kerananya.

Moga bigkisan hadith ini dapat menjadi guideline saya untuk istiqamah dan thabit tujuan asal dalam menulis blog ini. Hanya Allah yang Maha Mengetahui niat saya dan apa niat kalian.
Firman Allah ta’ala : “Katakanlah : jika kamu menyembunyikan apa yang ada dalam hatimu atau kamu melahirkannya,pasti Allah mengetahui.” (Ali Imran:29)
Life is too short..we do not know bila waktu kita dipanggil malaikat maut..yang pasti we will die sooner or later (الله تعالى أعلم)


So..ape tunggu lagi ? Teruskan berjuang !!! Tidak kira perjuangan apapun..yang pasti LILLAH TA’ALA..selagi hayat dikandung badan kerana kelak setiap dari kita akan diperhitungkan.
mahukah kita diperhitung dengan amalan yang sedikit tanpa berbuat apa-apa untuk amar ma'ruf wa nahi mungkar ? tanpa cuba meningkatkan amalan, IMAN dalam diri ? tetapi sebaliknya kita leka dengan syurga dunia. Tepuk iman, tanyalah amal.


Well, similarly in our ‘AMAL, tiada yang kita lakukan melainkan NIAT yang pertama-tama dalam hati..samada niat yang baik atau niat buruk.


Firmannya :"Sesungguhnya dia mengetahui perkataan (yang kamu ucapkan) dengan terang-terangan dan dia mengetahui apa yang kamu rahsiakan."(Al-Anbiyaa':110).


As the conclusion, saya sangat mengalu-alukan comment kalian semua.


Perbetulkan apa yang salah, tambahkan apa yang terkurang, kurangkan apa yang terlebih ok ?


Akhirnya, dengan lafaz


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


saya rasmikan blog ini :D

No comments:

Post a Comment